Biała bułka czy chleb razowy – pieczywo w diecie niemowlaka.

Twój maluch skończył pół roku – nadszedł więc czas na rozszerzanie jego diety. Do tej pory wystarczało mu jedynie mleko, teraz stoisz przed wieloma dylematami, między innymi czy możesz podać mu już pieczywo, a jeśli tak to jakie. Jasne, pszenne bułeczki czy jednak pełnoziarniste? Oczywiście, te drugie są zdecydowanie zdrowsze, jednak czy można podać je dziecku?

Pieczywo dla dziecka – jakie wybrać?

Pieczywo, jakie podamy naszemu maluchowi, powinno mieć przede wszystkim dobry, naturalny skład, bez grama konserwantów i polepszaczy. To, które dostaniemy w dużych marketach, z reguły zawiera w sobie niemal całą tablicę Mendelejewa, dlatego po dobre pieczywo zawsze warto wybrać się do piekarni.

Mimo iż dietetycy zachęcają nas do jedzenia pieczywa razowego i dietetycznego ze względu na ich cenne właściwości odżywcze, nie dotyczy to najmniejszych dzieci. Rozpoczynając przygodę z rozszerzaniem diety, podaj maluchowi białe, pszenne pieczywo. Nie jest ono tak wartościowe, jak pieczywo ciemne, jednak zdecydowanie bardziej przyjazne dla małego brzuszka, którego układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni rozwinięty.

Zdrowsze od białego jest także pieczywo typu graham oraz sitkowe, produkowane z częściowo oczyszczonej mąki żytnio-pszennej. Zawiera ono większe ilości składników odżywczych, dostarcza sporo błonnika i witamin. Owszem, możesz je podawać dziecku, ale dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia.

A co z najzdrowszym pieczywem razowym? Z nim musisz poczekać najlepiej do drugich urodzin. Wtedy także możesz wprowadzać do diety dziecka pieczywo zawierające ziarna.

Skórka – odcinać czy nie?

Wielu rodziców odcina dzieciom, nawet tym starszym, skórki z chleba – czy to dobry pomysł? Niekoniecznie. Skórki ze względu na to, iż są znacznie twardsze od reszty pieczywa, wymagają od dziecka większego wysiłku. Gryzienie skórek pomaga w rozwijaniu zgryzu i trenowaniu aparatu mowy. Gryzienie skórek to więc doskonała stymulacja rozwoju mowy i przygotowanie do artykulacji trudniejszych głosek.

„Gromulska” Piekarnia – Cukiernia
Kinga Gromulska – Kosińska
05-307 Dobre,
ul. Rynek 28
crossmenumenu-circlecross-circle