Dieta cukrzycowa - jakie pieczywo wybrać?

Cukrzyca to choroba, z którą z roku na rok zmaga się coraz większa część społeczeństwa. Przyczyny jej powstania są różne — zadziałać może czynnik genetyczny lub środowiskowy — w każdym jednak przypadku w organizmie chorego dochodzi do zaburzeń w wydzielaniu insuliny.

Z cukrzycą nie ma żartów, trzeba działać jak najszybciej. Jednym z pierwszych, podstawowych kroków powinna być zmiana nawyków żywieniowych, przede wszystkim ograniczenie spożycia cukrów prostych. Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez pieczywa, a czy diabetycy muszą z niego rezygnować? Na szczęście nie! Wystarczy sięgnąć po takie, które nie powstaje z mocno przetworzonej mąki o wysokim indeksie glikemicznym. Gwarantujemy – jest równie smaczne!

Pieczywo dla cukrzyków

Jak już wiecie pieczywo spożywane przez diabetyków, powinno zawierać jak najmniej cukrów prostych. Niestety, czas zapomnieć o słodkich bułeczkach, drożdżówkach, ciastkach, a także miodzie i czekoladzie. Nie są wskazane także wypieki wykonane z mąki z oczyszczonego ziarna, a więc tak zwane pieczywo białe. Dlaczego? Gdyż to właśnie one charakteryzują się najwyższym indeksem glikemicznym.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem możliwym do wyznaczenia w przypadku każdego produktu spożywczego. Informuje on nas o tym, jak bardzo dany produkt podnosi poziom glukozy we krwi w czasie mniej więcej dwóch – trzech godzin od spożycia. Prym wiedzie tu czysta glukoza, której indeks glikemiczny wynosi 100! Osoby chorujące na cukrzycę powinny sięgać po produkty, których IG jest mniejszy niż 50. Dlaczego to takie ważne? Bo to właśnie one pomagają utrzymywać poziom glukozy we krwi na odpowiednim, a więc niskim poziomie.

Jakie pieczywo wybrać?

Najlepszym wyborem będzie chleb pełnoziarnisty, wykonany z nieprzetworzonej mąki razowej, owsianej, graham lub zawierający betaglukan. Warto sięgnąć także po wypieki z dodatkiem ziaren i otrębów, gdyż stanowią one niezwykle bogate źródło drogocennego błonnika, a co najważniejsze – charakteryzują się niskim IG — są bezpieczne dla diabetyków.

Uwaga! Nie każde ciemne pieczywo jest odpowiednie dla diabetyków! Część z nich zawiera w składzie miód lub jego pochodne, dlatego zawsze w trakcie zakupów zawsze pytaj o skład.

„Gromulska” Piekarnia – Cukiernia
Kinga Gromulska – Kosińska
05-307 Dobre,
ul. Rynek 28
crossmenumenu-circlecross-circle