Dlaczego warto sięgnąć po pieczywo orkiszowe?

Historia uprawy orkiszu sięga czasów starożytnych – już wtedy dostrzeżono jego zalety i właściwości prozdrowotne. Uważano, że dodaje siły i zwiększa witalność, dlatego wyroby z pszenicy orkiszowej były głównym składnikiem posiłków przeznaczonych dla zawodników igrzysk olimpijskich i gladiatorów. Z czasem orkisz został wyparty prostszą w uprawie pszenicą i żytem. Na szczęście w ostatnim czasie na nowo powraca do łask. Chleb orkiszowy wypiekany na bazie jednego z najstarszych zbóż chlebowych cieszy się wśród naszych Klientów coraz większą popularnością. I słusznie, bo pieczywo orkiszowe naprawdę warto jeść!

Dobroczynne działanie orkiszu

Orkisz zawiera około 13-17 procent białka, czyli zdecydowanie więcej niż ma go pszenica zwyczajna. Jego łuski stanowią bogate źródło błonnika, dodatkowo znajdziemy w nim spore ilości cynku, selenu, żelaza, miedzi, witaminy A, D i E, a także kwasu linolenowego oraz oleinowego – niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu.

Żywności wytworzonej z orkiszu przypisuje się lecznicze właściwości. Uważa się, że to pradawne zboże zwiększa odporność organizmu i wspomaga jego regenerację, usuwa toksyny, zapobiega kamicy żółciowej, obniża poziom cholesterolu, a nawet zapobiega rozwojowi nowotworów oraz wspiera ich leczenie. Jedzenie pieczywa orkiszowego zalecane jest także dzieciom z obniżoną odpornością.

Ze względu na bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego, pszenica razowa orkiszowa jest szczególnie korzystna dla pacjentów z nadwagą, otyłością oraz zaparciami. Jej regularne spożywanie skutkuje namnażaniem się w jelitach korzystnej mikroflory, która zmniejsza ilość bakterii chorobotwórczych, odpowiedzialnych za fatalną kondycję organizmu. Dodatkowo spożywanie produktów o wysokiej zawartości błonnika wydłuża czas uczucia sytości, co sprzyja lepszej kontroli masy ciała.

W naszej ofercie znajdziecie doskonały rumiany chleb Złoty Orkisz, bogaty w makro- i mikroelementy. Polecany szczególnie osobom na diecie redukcyjnej, dzięki znakomitemu wpływowi na przemianę materii oraz gospodarkę hormonalną.

„Gromulska” Piekarnia – Cukiernia
Kinga Gromulska – Kosińska
05-307 Dobre,
ul. Rynek 28
crossmenumenu-circlecross-circle