Jak powstaje naturalny zakwas chlebowy

W czym tkwi sekret zdrowego, smacznego i chrupiącego chleba? W dobrym zakwasie! Chociaż dla wielu słowo “zakwas” kojarzy się z czymś niezwykle trudnym, to w praktyce nie jest to zbyt skomplikowana procedura - w końcu powstaje z tylko dwóch składników.

Zdrowe pieczywo bez grama chemii

Zakwas chlebowy to metoda, którą znają nasze mamy, babcie i prababcie. Możemy śmiało użyć stwierdzenia, że to elementarny składnik każdego dobrego pieczywa. Pieczywo na zakwasie wyróżnia się przede wszystkim wyjątkowym smakiem, aromatem, a także tym, że bardzo długo pozostaje świeże. Nie ma w nim dodatku chemii, emulgatorów i ulepszaczy. Jednak zazwyczaj, kiedy czytamy przepisy na domowe pieczywo, nie ma w nich wzmianki o zakwasie. Dlaczego? Bo zrobienie domowego zaczynu kojarzy się z procesem niezwykle pracochłonnym i skomplikowanym. Praktyka jest jednak inna.

Smak, który wymaga czasu

Zakwas powstaje z mąki i wody. Do stworzenia zaczynu najczęściej wykorzystuje się mąkę żytnią, bo z taką najłatwiej o fermentację. Właśnie dlatego zakwas na mące razowej szczególnie polecany jest początkującym.

Co jest najtrudniejsze w domowej produkcji zakwasu? Cierpliwość! Sam zakwas musi dojrzewać przez kilka dni. A naszym codziennym zadaniem jest dokarmianie go. Przygotowanie zakwasu wymaga przede wszystkim skrupulatności. Należy zwrócić uwagę na każdy drobny szczegół - na przykład woda nie może być zbyt zimna ani za gorąca. Nie można także korzystać z wody z kranu, ponieważ zawiera ona chlor. Zakwas, który pracuje, powinno się dokarmiać codziennie o tej samej porze garścią mąki i mieszać drewnianą łyżką do jednolitej konsystencji gęstej śmietany. Na ogół cały proces zajmuje do 5 dni. Jednak warto zaznaczyć, że prawidłowo przygotowany zakwas im starszy… tym lepszy.

A dlaczego zakwas jest lepszą alternatywą dla drożdży?

W dojrzewającym zakwasie powstają procesy chemiczne podczas których wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie. To właśnie one odpowiadają za wzrastanie pieczywa. Czy nasz pierwszy zakwas to zawsze gwarancja sukcesu i wyrośniętego chleba? Doświadczenie podpowiada, że jak w każdej dziedzinie życia, tutaj także - praktyka czyni mistrza. A jeśli przerasta Cię przygotowanie zaczynu, zapraszamy na domowe, tradycyjne pieczywo na zakwasie - jak za dawnych lat!

„Gromulska” Piekarnia – Cukiernia
Kinga Gromulska – Kosińska
05-307 Dobre,
ul. Rynek 28
crossmenumenu-circlecross-circle