Jak prawidłowo przechowywać chleb?

Kto, wracając z piekarni z pysznym, pachnącym chlebem nie marzy o tym, by smakował tak samo wybornie zarówno jego pierwszy, jak i ostatni kęs? Niestety, chleb jak wszystko inne starzeje się — najlepszym rozwiązaniem jest więc zjedzenie go, zanim cokolwiek złego zacznie się z nim dziać. To jednak nie zawsze najlepsza opcja. Co jeszcze możemy zrobić, by nasze pieczywo jak najdłużej zachowało swoja świeżość?

Chleb chlebowi nierówny

Na to, jak będzie zachowywał się nasz bochenek wraz z upływem czasu, największy wpływ ma sposób, w jaki został wykonany. Zupełnie inaczej starzeje się chleb wypieczony na zakwasie, a zupełnie inaczej ten, który wyrastał na drożdżach.

Chleb drożdżowy traktowany typowo, bez przesadnej uwagi, zachowuje swoją świeżość maksymalnie dwa dni. Po tym czasie chrupiąca skórka staje się twarda, a puszysty środek czerstwy i oklapły.

Z kolei chleb pieczony na zakwasie potrafi przetrwać w niemal idealnym stanie nawet tydzień. Jednak, aby się tak stało, należy przechowywać go w odpowiedni sposób.

Co może stać się z twoim bochenkiem?

Nie mamy wątpliwości – nasze pieczywo jest tak pyszne, że z reguły znika, zanim zdąży się zestarzeć. Jeśli jednak coś z niego zostanie, może wyschnąć lub spleśnieć. Jak możemy poradzić sobie z niechcianymi skutkami starzenia się pieczywa?

Jeśli zauważyłeś, że na twoim chlebie utworzyła się pleśń, oznacza to, iż przechowywany był w zbyt wilgotnym miejscu. Problem wilgoci znacznie pogarszają folie – zarówno aluminiowa, jak i spożywcza. Zamiast zaparzać bochenek w foliowym worku, zaopatrz się w naturalny, oddychający woreczek lniany, a następnie umieść zapakowane w nim pieczywo do (koniecznie suchego!) chlebaka.

Wbrew pozorom lodówka nie zawsze pomaga wydłużyć świeżość żywności. W przypadku pieczywa, z uwagi na panującą wewnątrz wilgoć, przyspiesza powstawanie pleśni.

„Gromulska” Piekarnia – Cukiernia
Kinga Gromulska – Kosińska
05-307 Dobre,
ul. Rynek 28
crossmenumenu-circlecross-circle