Kochasz pieczywo, tak bardzo, że nie wyobrażasz sobie poranka bez kanapki, jednak starasz się ograniczać biały chleb? W piekarniach czeka zdrowa alternatywa, którą z pewnością doskonale znasz. Najwyższy czas, aby ją docenić!
Królowa wśród mąk!
Mąka żytnia, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest z żyta i powstaje w wyniku mielenia ziaren. Najczęściej wykorzystuje się ją do pieczenia chleba. Obecnie dietetycy sugerują zastępowanie mąki pszennej mąką żytnią także przy innych wypiekach - takich jak ciasta, muffinki placuszki. Wyróżniamy wiele typów mąki żytniej - od najniższego: 580 do najwyższego: 2000. Wyższy typ to zazwyczaj inny kolor oraz lepsze wartości odżywcze.
Niepowtarzalny smak i aromat
Mąka żytnia charakteryzuje się ciemnym kolorem, grubym zmieleniem ziaren i wyjątkowym smakiem. Co istotne, lepiej od jej pszennej siostry absorbuje wodę, dzięki czemu żytnie pieczywo na dłużej zachowuje swoją świeżość. Zaskakuje wyraźnym smakiem, a przy bliższym poznaniu zdecydowanie zyskuje. Można w niej wyczuć kwaskowe, lekko orzechowe aromaty i to właśnie one powodują, że pieczywo na mące żytniej jest niezwykle smaczne.
Jasne strony ciemnego pieczywa
Smak, choć wyjątkowy, przy wartościach odżywczych, z których słynie żytnie pieczywo, schodzi na drugi plan. Mąka żytnia to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów - w tym fosforu, cynku, magnezu, miedzi, selenu, wapnia, żelaza oraz manganu. Ma bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego, więc na dłużej syci, tym samym ograniczając napady wilczego głodu. Szczyci się także niższym obciążeniem glikemicznym. Znacznie wolniej i mniej gwałtownie od mąki pszennej podnosi poziom cukru we krwi. Właśnie dlatego mąka żytnia jest polecana szczególnie cukrzykom, chorym na insulinooporność oraz osobom będącym na diecie.